Kolejne "marzenie" mydlarskie spełnione!
Chciałam zrobić kolejne mydło długo dojrzewające - tym razem zamarzyłam o mydle aleppo, które wyrabia się w Syrii. Wytwarza się je z oliwy z oliwek i olejku laurowego. Ten ostatni ma silne właściwości antyseptyczne. Jego dodatek do mydła powoduje, że nasz produkt końcowy świetnie sprawdza się przy cerze z problemami skórnymi oraz do mycia włosów.
Zresztą musicie spróbować sami!
Skład:
575 g wody destylowanej
45 g kwasku cytrynowego
257 g sody kaustycznej CZDA
90 g olejku laurowego
1710 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Sposób wykonania jest podobny, jak w pozostałych przepisach.
Do wody wsypujemy kwasek cytrynowy. Po dokładnym rozpuszczeniu kwasku cytrynowego dodajemy sodę kaustyczną. Czekamy, aż nasz ług osiągnie temperaturę ok. 40 stopni.
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek do temperatury 40 stopni, dodajemy olej laurowy.
Następnie do oliwy wlewamy ług i miksujemy blenderem na budyń.
Przekładamy do foremek i odkładamy do leżakowania w suche miejsce.
Mydło dojrzewa 6 miesięcy (!)
Ma cudowny, lekko ziołowy zapach mmmmm
Moniko - trwam w zachwycie:)
OdpowiedzUsuńMoniko - trwam w zachwycie:)
OdpowiedzUsuń6 miesięcy ??? bardzo długo ale pewnie warto czekać
OdpowiedzUsuńzapewniam, że warto tyle czekać :)
OdpowiedzUsuń5% mydło aleppo odda nam swoje właściwości po 6 miesiącach leżakowania; mydła aleppo o wyższym stężeniu olejku laurowego leżakują 12 miesięcy lub dłużej